Konkurs Odkrywania Pereł w Zawodzie Piekarza z udziałem Piekarni BIGAJ

Przyszli piekarze z ochotniczych hufów pracy z województwa śląskiego wzięli udział w organizowanym po raz ósmy Wojewódzkim Konkursie Odkrywania Pereł w Zawodzie Piekarza.

Uczestnicy konkursu najpierw wzięli udział w części praktycznej, a następnie teoretycznej. Musieli się wykazać nie tylko wiedzą, ale także precyzją w formowaniu bułek czy rogali.
Praktyczna część konkursu odbyła się w piekarni Stanisława Bigaja na Długoszynie.

Konkurs ma na celu wyłonienie prawdziwych pereł w zawodzie piekarza, a jak podkreślał Stanisław Bigaj, przyglądający się zmaganiom uczestników – wśród nich takich talentów nie brakuje.Następnie uczestnicy zmierzyli się w części teoretycznej, podczas której odpowiadali na trzy wylosowane pytania.

Co roku młodzi piekarze walczą o tytuł mistrza, a organizatorzy mają nadzieję, że z każdą edycją będzie ich przybywało. Jury przyznało nagrody w dwóch kategoriach: nauka zawodu i przyuczenie do wykonywania określonej pracy.

W kategorii nauka zawodu mistrzem piekarnictwa został Roberto Tcaciuc z Hufca Pracy w Rybniku.

W kategorii przyuczenie do wykonywania określonej pracy

I miejsce wywalczył Patryk Jendrzok z Hufca Pacy w Siemianowicach Śląskich

II miejsce Kondrat Karczewski z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wiśle

III miejsce Ewa Mielczarek z Hufca Pracy w Jaworznie

Wyróżnienie: Dariusz Wojteczek z Hufca Pacy w Siemianowicach Śląskich

źródło:www.jaw.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii piekarnia, Stanisław Bigaj. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.